Historie

Tonego ’65 werd opgericht in 1965. Na een opstart periode van 10 jaar begon het eerste heren team van de club aan een opmars. Deze opmars eindigde in het basketbalwalhalla; de landelijke eredivisie!
Op dit niveau werd 12 jaar lang gespeeld met als hoofdsponsor ‘Hatrans’. Na deze periode werd er een stapje terug gedaan en werden er vele jaren geacteerd in de landelijke promotiedivisie en de eerste divisie. Het jongens juniorenteam wist in het begin van de jaren negentig tot twee keer toe het landskampioenschap te behalen.

Toen de herenteams het wat rustiger aan deden, kwamen de damesteams met een opmars. Met behulp van onder ander goede sponsoren, Mess Press en later Texim, werd een plaats in de eredivisie behaald (1990), welke later werd bekroond met een finaleplaats in de play-offs. In het seizoen 1993 en 1994 werd het harde werken bekroond met het landskampioenschap met als kers op de taart deelname aan Europacup-toernooien! Niet alleen goede basketballers en coaches bepalen het niveau van het basketbal maar ook de sponsoren, nadat ‘Texim’ afhaakte kwam de club weer met beide benen op de grond.

Na een moeilijke periode is Tonego ’65 financieel weer gezond en wordt er druk gewerkt aan de sportieve prestaties. Er wordt daarom ook hard gewerkt om de jeugdafdeling te versterken, want een sterke jeugd is een garantie voor de toekomst.

De thuishaven van Tonego ’65 is sporthal de Els in Haaksbergen. Naast de kantine is de sporthal sinds 2017 ook in beheer van Tonego ’65. Samen met onze vrijwilligers proberen we van zowel de kantine als de sporthal een sportwalhalla te maken, met alle gezelligheid en sportieve prestaties hoog in het vaandel.

Graag tot ziens bij Tonego ’65!