Mix U14 wint zijn eerste wedstrijd.

De Mix U14 is dit seizoen begonnen als team van 10 spelers en is ontstaan uit de inlooptrainingen van vorig seizoen. Ondertussen bestaande uit 8 spelers, te weten 2 dames en 6 heren, mocht dit team voor het eerst meespelen in een officiele competie. Geen competitie in toernooivorm, nee, gelijk 18 wedstrijden vol aan de bak. Heel erg spannend voor dit onervaren team. Basketbal is natuurlijk een spel met veel (Engelse) termen en regeltjes en je moet het ook allemaal maar snappen in dat ene jaartje dat je met die bal aan het rondstuiteren bent.

De eerste vijf wedstrijden kreeg dit team dan ook een paar erg dikke nederlagen te verwerken. De andere teams waren duidelijk een paar jaar verder en toonden geen mededogen. Uitslagen als 110-2 en 151-14 waren geen uitzondering en waren niet erg goed voor het moraal van het team. Het wachten was op een tegenstander van gelijk niveau, waarbij onze spelers de gelegenheid kregen om de bal eens lekker rond te spelen, te dribbelen en een keer meer te scoren dan de 20 punten die tot nu toe gemaakt waren in een wedstrijd.

Op 4 november kwam voor onze zesde wedstrijd het team uit Borne, De Kikkers, op bezoek. Het bleek een erg spannende wedstrijd te worden. Ondanks het feit dat ze nooit echt voor hebben gestaan bleven de teams qua score dicht bij elkaar en werd er helaas nipt verloren met 2 punten (35-37). Dit was een goede wedstrijd van het team en er gloorde weer hoop dat er dit seizoen misschien toch nog een overwinning te behalen viel.

Na een nederlaag tegen Valley Bucketeers uit Nijverdal, waarin toch al weer 45 punten werden gescoord (57-45), stond de heenwedstrijd tegen De Kikkers op het programma. Nu moest het gebeuren. Hoewel het team Erben, die zich had afgemeld met de griep (juist deze wedstrijd!), erg zou gaan missen, werd er vol goede moed afgereisd naar Borne.

En wat werd het een spannende wedstrijd. Het scoreverloop ging gelijk op. Dan weer 2 punten voor, dan weer 4 punten achter. Het golfde op en neer. Gijs had zijn zwaaiende ledematen goed onder controle, Louy schaatste (letterlijk) over het veld, Leonie buffelde in de verdediging, Floris heeft zo’n beetje elke spot van het veld gezien, Omar was ongrijpbaar met zijn kruip-door-sluip-door gedribbel en, erg leuk voor Nancy en Teun, die pakten ook hun puntjes mee. Stand van zake na het derde kwart; 2 punten voor.

Nog 10 minuten te gaan. Nu moesten de puntjes op de I gezet worden. Het kwart is halverwege en tot ons afgrijzen staat het team 8 punten achter. Voor we het konden afknipperen walst het team uit Borne over onze verdediging heen en pakken zich donkere wolken boven ons samen. Time out.

Dit pakt goed uit. Het team kruipt dichterbij en met nog anderhalve minuut op de klok is de stand weer gelijk. 50-50. Tonego is in de aanval en met een onnavolgbare score maakt Floris er 50-52 van. Nog een minuut te spelen. Kikkers weet uit zijn aanval niet te scoren, dus Tonego heeft weer de bal. Met nog een halve minuut te gaan speelt het team vol op de aanval. Dat is het leuke van dit team. Wat nou uitspelen? Je valt aan om te scoren! Een perfecte instelling natuurlijk, maar voor de coach en trainer niet echt goed voor het hart in deze fase van de wedstrijd. Er wordt een fout gemaakt op een Tonego-speler met nog 9 seconden op de klok. Na een duwtje in de juiste richting geeft de scheidsrechter de uit-bal toch aan het juiste team en weet Tonego de laatste seconden te overleven. Wat een spanning. Of zoals Omar zei “ik stond te trillen in het veld die laatste 9 seconden”. Maar de buit is binnen!

Dit was een geweldige overwinning en dat was de verdienste van het team. Het zelfvertrouwen groeit, het inzicht wordt beter, de schroom wordt afgeworpen en het mooiste van alles; het is gewoon een leuk team. Er zullen nog wel wat dikke nederlagen komen dit seizoen, maar dat zal zeker met meer tegenstand van onze kant gepaard gaan. Deze overwinning gaat in ieder geval de boeken in!

Vincent Paf